Kerst 2021 en koppelen

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 21:51

De tijd vliegt! Zo staan we alweer aan de vooravond van Kerst 2021. Traditioneel een tijd om terug te blikken op wat het afgelopen jaar weer gebracht heeft en wat niet. Met name in deze tijd van beperkingen vanwege covid is het goed om ook eens om ons heen te kijken wat we voor een ander kunnen doen. Eigenlijk geldt dit voor het hele jaar maar in deze tijd wordt het het nog eens wat dikker bovenop gelegd. 

Helaas moesten we in de afgelopen maanden afscheid nemen van een gerespecteerd lid en tevens bestuurslid van onze vereniging op de veel te jonge leeftijd van 28 jaar! Wat een verdriet in 2 families. Net een jaartje getrouwd en normaal gesproken nog een heel leven voor zich. Maar helaas. Zo zie je maar dat alles heel relatief is en op dergelijke momenten onze mooie hobby wel heel erg onbelangrijk aan het worden is. Nogmaals sterkte toegewenst aan zijn vrouw en naaste familie.
Gisteren (18-12)kregen we het bericht dat Dreesje Grootkarzijn, de vrouw van ons oudste lid Johan Grootkarzijn (86 jaar) is overleden. Ook daar in huize Grootkarzijn groot verdriet net nu we richting het feest van het Licht gaan is er in vele families verdriet wat een tegenstellingen. Wanneer zoiets je overkomt ben je echt meer bezig met je duiven. Al blijft de duif het symbool van de vrede.

Toch ben ik zelf heel voorzichtig de koppelingen aan het voorbereiden en stel, hoofdzakelijk op papier, de koppelingen samen. Nog 4 vakken extra in het kweekhok gezet zodat er nu 12 koppels kunnen verblijven. Dit wordt mede veroorzaakt door de aangeschafte Belgen dit jaar van Vereyken-Gommers. Acht doffers zitten erbij plus 1 is uitgewend voor de vlieg en daarnaast 9 duivinnen. Ook de vliegers heb ik, althans eerst de jaarlingen(2021), op de hokken (2×8 stuks) gezet. Deze jaarlingen kunnen dan eerst zelf het hok verkennen zonder dat de oudere doffers die al een vak in bezit hebben makkelijk een vak erbij kunnen veroveren. Natuurlijk sluit je dan de vakken van deze oude doffers, die na een weekje op de hokken worden gezet, af. Inmiddels zijn dan de jaarlingen al redelijk op de nog openstaande broedbakken gewend.

Omdat ik dit jaar ook weer een aantal jongen kan verkopen dien ik nog  een goedlopend schema samen te stellen waarbij de verschillende rondes qua data van eieren leggen en jongen krijgen op elkaar zijn afgestemd. Een mooi klusje om, naast alle andere dingen, onder de kerstboom uit te dokteren. Wellicht dat de 1e koppeling al op 2e Kerstdag plaatsvindt en anders wordt het 1e weekend van januari. We gaan puzzelen en dan wordt het seizoen 2022 geopend en zullen zien wat dat weer gaat brengen.

 

Ik wil u van deze kant gezegende Kerstdagen en een gezond 2022 toewensen met hopelijk veel sportplezier metingen duiven!

Hartelijke groet,

Gerrit Kolkman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.