Juni 2024

Alweer juni....

Inmiddels zijn we alweer ruim in juni beland (16 juni) en hebben we er al weer een groot aantal vluchten opzitten met dit weekend de eerste dagfondvlucht vanaf La Ferte Saint Aubin omdat 2 weken geleden Gien is afgelast wegens kode rood. De duiven kregen de wind flink in de vleugels want er werden snelheden behaald van tegen de 125km/uur. Zelf was ik, zeker van de dagfondvlucht, wat minder tevreden. Wel een 3e plek in de vereniging met de duivin ZORA (2022-966) maar de rest van de 14 duiven kwam zeer traag af. Nummer 2; FRANKIE (2022-984) liet maar liefst 22 minuten op zich wachten. Bij PV de Vriendschap had ik dan maar 1 duifje op de uitslag gehad maar bij ons in de vereniging 7 van de 14. Jan van de Streek was de grote winnaar met een 3e plaats van geheel afdeling 8 en een Teletekst vermelding.  Zelf misten mijn 1e en 2e getekende: 2023-972 AL en 2023-983 BROBBY. Deze laatste mis ik nog als enige (stond nog 1e in de jaarlingencompetitie). Wel frappant dit jaar dat ik nu al 3 van de 4 best presterende jongen van vorig jaar kwijt ben (964; BELLY 3x in top-10, de 013; BEAUTY 1e prijs Chimay) en nu dus de 983 (1e Chimay met TT vermelding, 3e Niergnies). Hopelijk keert hij nog terug. Want aan opbouw kun je zo niet veel doen. Wel was vorige week AL (2023-972) voorop (7e vereniging) dus ik dacht die gaat doorpakken ook omdat hij heel 'strak en rond'' de mand in ging. Maar helaas als eerstgetekende op deze dagfondvlucht was hij aanzienlijk te laat maar hij is terug.  KIKI (2023-977) een kruising Vereyken-Gommers maal Lingier doet het daarentegen prima. Op de vitessevlucht vanaf Eutroeungt (300km) was de de 1e als 1e getekende (6e vereniging). Ze heeft nu 9 prijzen op 9x zetten. Dus kijk je daarnaar dan gaat het weer prima. Ook de prijspercentages zijn goed te noemen meestal rond of over de 50%. Alleen het weer is nog niet optimaal voor het hok. We zitten nu in een koude periode (zomer-dip). Wat niet bevorderlijk is voor de juiste forme. Maar ja dat heb je niet in de hand of je moet bij gaan verwarmen (zou wat makkelijker kunnen nu we zonnepanelen hebben). 

Lees meer »
April 2024

De kop is er weer af....

Seizoen 2024 is gestart ! Na vorige week Wijk bij Duurstede (ca. 70km) gehad te hebben (43 mee; 3 kwijt waarvan 1 niet meer terugkomt maar is overleden, dit werd mij via de dierenambulance uit Purmerend kenbaar gemaakt) hadden we gisteren (13 april 2024) Boxtel (ca. 104km). Nu de resterende 40 mee en met een stevige ZW-wind mee werden er aanzienlijke snelheden verwacht. En dat kwam ook uit (de eerste duiven maakten ruim 100km/uur). De duiven zitten nog lang niet in het ritme en ook mijn eigen ritme afgelopen week was ver te zoeken (paar keer geen duiven los wegens te laat terug van werk en een keer africhten zat er afgelopen week ook niet in). 

Lees meer »
September 2023

1e prijs finale Avirings Derby Slovenië

Ik zeg hierbij 'onze' omdat dit 1 van de 6 duiven is die Gerrit Pleiter en ik dit jaar hadden ingezonden naar de Avirings Derby 2023. Dit was de derde keer dat we deel namen. Vorig jaar hadden we net als dit jaar nog 1 duif in de finale. Deze was door mij ingezonden, is teruggekomen maar daar bleef het zo'n beetje bij. Omdat we toen nog wat poulegeld hadden gewonnen aangevuld met de opbrengst van de verkoop van de finaleduif konden we dit jaar bijna gratis meedoen. Gerrit heeft er 4 ingestuurd en ik 2 omdat ik niet al te ruim in de jonge duiven zat.

Lees meer »

We zijn op dreef + 2e prijs halve finale Avirings Derby

De laatste weken mag ik niet klagen over de resultaten die de duiven. De jongen zijn goed op stoom met na de overwinning op Bierges met de jonge duiven op 29 juli jl. met de 954 (is helaas een week later niet weer teruggekeerd van de vrijdagsvlucht Chimay van 4 augustus jl.) volgde de verregende vrijdagvlucht J31 waarbij de 977 een 5e vloog  deze duivin gekweekt uit 2 Belgen (Vereijken x Lingier) was een week later ook verdwenen maar is gelukkig na 1 week afwezigheid teruggekeerd. Je zou er bijna wat van gaan denken: iedere keer verdwijnt de eerst aankomende duif van de week ervoor.  Daarna volgde de eerste '2-nachts mand' vlucht vanaf Niergnies met als resultaat, 3 duiven in 4 seconden, een 2e, 3e en 4e in de vereniging met de 004 en 983 (broer en zus uit de 306 (Schone) x 734 (Ashley) direct gevolgd door de 021 (rechtstreeks Lingier). Daarna volgde Chimay met een late lossing waarbij de 013 (uit Job(209) x Electric (589; Vereijken) eerst niet meer de mand in zou gaan maar gezien haar reactie op een doffertje (de 983) alsnog meeging en een 1e in de vereniging vloog. En opnieuw deden de 2 eerste duiven van de week ervoor (de 004 en 983) er een dag langer over. Zeg nou zelf... Vervolgens kwam de tweede '2-nachtsmand' vucht vanaf Nanteuil (ca. 430km) maar hier werden de duiven gedreven door de wind met snelheden tegen de 100km/uur werd er een 10e en 11e gevlogen met de 987 (uit de Marc ;Vereyken) x Chela (inteelt naar drie-zesjes) en de 983(al eerder genoemd) die 1 seconde van elkaar verwijderd waren. Dus weer de 983 een week eerder nog een dag te laat!. 

Lees meer »
Juli 2023

En ook nummer 3 is binnen.......

Net nadat ik het bericht geplaatst had dat de tweede 1e plaats binnen was volgde direct nummer 3! Nu bij de jonge duiven en wel vanaf Bierges (B.) met een afstand van 213km. Het was de 954 die, totaal onverwacht, met hoge snelheid aan kwam stormen. Ik was net even het duivenhok binnengestapt nadat ik koffiepauze met vrouwlief had gehad en tante Anke die nog even op haar nieuwe elektrische fiets langs kwam en mij een vraag had gesteld om wat voor haar uit te zoeken had ik me geëxcuseerd omdat ik het gevoel had dat de duiven zo langzamerhand thuis moesten komen. Mede omdat van de voorhand (Harderwijk) al een paar meldingen binnen waren. Omgerekend zou dit voor Oosterwolde 10.36/10.37 uur betekenen. En ja hoor, ik had net op de klok gekeken waarop nog geen melding was weergegeven ("nog geen duif geconstateerd") en wou weer naar buiten gaan. Met dat ik de deur opende zag ik een duif over het hok scheren welke met een scherpe draai rechtsomkeert maakte en gelijk op de klep viel en geconstateerd werd: 10.37.48 uur. Dat dit toch een redelijk vroege duif moest zijn werd duidelijk door de melding: de 23-9090954 (klik op ringnr. voor stamboom), waar het hier over gaat, bleef lange tijd als vierde gemelde staan in de lijst van de regionale meldingen totdat.... Kampen, IJssel- en Genemuiden voorbij kwamen. Deze verenigingen rollen tot nu toe alle jongen duivenvluchten op. Zo ook deze vanaf Bierges. Maar desondanks een prima prestatie van het kleine blauwe duivinnetje de 954 welke als 28e getekende de mand was ingegaan. De 972 volgde als eerst getekende op anderhalve minuut als tweede van de 37 duiven die op deze vlucht mee waren. Dit was goed voor de 1e en 15e prijs in de vereniging en een 33e resp. 100e in de kring. Uiteindelijk stonden er 17 van de 37 op de uitslag. Hier kan ik niet ontevreden over zijn nu het prijspercentage nog. 

Lees meer »

En dat is 2....

Het heeft even geduurd maar daar was ie dan toch: de tweede keer dit seizoen de 1e in de vereniging! En nog wel vanaf een nationale vlucht namelijk Issoudun (675km; los om 7.15 uur).  Met een W tot ZW wind en enkele buien onderweg welke rond het tijdstip van terugkomst toenamen,  was niet direct de verwachte snelheid te bepalen. Toch maakten de eerste meldingen (van ruim 27.000 duiven nationaal) een snelheid van boven de 1600m/m. Maar ja dat was op een afstand van net net onder of net boven de 500km dan moesten onze duiven nog een kleine 200km laat staan de duiven die nog verder noordelijk moesten die moesten nog 100km extra. Dat de buien uiteindelijk een beperkende factor waren voor de langere afstanden bleek dan ook. Maar toch was het 'Frankie' (22-8216984; klik hier voor stamboom/ rechtstreeks gehaald bij Frank Lingier, Jabbeke (B.) bij Brugge die als eerste, ongezien, aankwam en werd afgevlagd om 14.35.05 uur toen had hij dus 7 uur en 20 minuten gevlogen.

Lees meer »
Juni 2023
Mei 2023
April 2023
Juli 2022
Juni 2022

Krachtmetingen en jonge duiven....

De eerste krachtmetingen zitten er weer op met vluchten die boven de 400 of 500km komen. Dan wordt het eerste kaf alweer van het koren gescheiden. Zo ook hier op het hok. Al laat ik voorop stellen dat ik met de oude duiven voor dit seizoen weinig tot geen verwachtingen had. Maar natuurlijk is het me mijn eer te na om zomaar met ‘Jan met de korte achternaam’ mee te doen. Dat dus ook weer niet. Toch is het niet gemakkelijk om duiven die het seizoen ervoor niet gevlogen hebben goed in te schatten. Anderzijds heb je voor jezelf altijd favorieten waarvan je toch hoopt, en eigenlijk ook verwacht , dat deze duifjes het gaan doen. Laat ik er 2 noemen waarbij de 1 tot nu toe volgens/boven verwachting presteert en de tweede totaal door de mand zakt.

Lees meer »
April 2022