Koppelen en kweken

Gepubliceerd op 10 februari 2022 om 22:08

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een stukje op de site geschreven. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is. Inmiddels komen de eerste jongen van de 1e ronde uit. Deze zijn in de eerste week van januari gekoppeld en wel 16 kweekkoppels en 16 vliegkoppels dus 64 duiven in totaal. Hierbij worden 12 koppels eieren overgelegd naar de vliegkoppels. Maximaal resultaat zou dus 20 x 2 = 40 jongen kunnen zijn maar dit zijn er wel een paar minder geworden door een aantal schiere(-onbevruchte) eieren, een aantal duivinnen die niet of 1 ei hadden gelegd en en tenslotte nog een paar kapot gevochten eieren. Al met al kunnen er 34 uitkomen maar dan moeten ook alle jongen nog groot gebracht worden. Hiervan zijn er al 24 verkocht en 8 geruild. Dus zou ik een marge van 2 jongen overhouden dus heel minimaal.

Van de 1e ronde blijven er dus 8 voor mezelf over terwijl de kwekers (12 koppels; waarvan de meeste Belg – Vereijken-Gommers duiven)  weer voor de 2e keer op eieren komen. Hiervan moeten er nog een aantal voor de geschonken bonnen weg en daar tegenover heb ik zelf nog een zestal bonnen gekocht. En krijg ik volgende week zaterdag (12 februari) nog 2 liefhebbers uit het Utrechtse op bezoek. 1 had er een bon gekocht en vorig jaar hier ook al wat laatjes  aangeschaft. Hij neemt een andere liefhebber uit zijn vereniging mee die ook belangstelling toonde voor mijn duiven. Mooi toch, dat is duivensport: met elkaar plezier beleven aan onze mooie sport en ervaringen uitwisselen.

Vaak wordt bij de kweek geadviseerd om een geelkuurtje te doen dit mede om te voorkomen dat de jongen in de eieren kunnen afsterven door een aantasting van het geel (Trichomonas Gallinae parasiet) in het ei. Dit wordt vaak via het drinkwater gegeven waarbij Ronidazole de werkzame stof is. Een aantal jaren geleden (vanaf 2015) is voor slacht-/consumptie duiven deze stof verboden. Deze stof hoort namelijk tot de vermeende kankerverwekkende stoffen en blijft lang in het vlees van de duif traceerbaar. Dus let zeker op bij het gebruik van deze werkzame stof.  Daarom wil ik er zelf ook niet al te lang aan blootgesteld worden en pas het meestal 1x toe en wel op het voer(ca. 10 gram per kg). Het voer wordt iets vochtig gemaakt met ‘roosvicee’ en er wordt wat biergist toegevoegd. Daarna krijgen de duiven hun normale portie voer. Voordeel: de duiven nemen alles op via het voer en je hoeft het feitelijk maar 1x toe te passen. Feitelijk dien je het bij de 2e ronde weer te herhalen maar anderzijds moet de stof wel werkzaam blijven want bij te veelvuldig gebruik zal de concentratie verder omhoog moeten om hetzelfde resultaat te bereiken.

We (team Kolkman-Pleiter) hadden  vandaag ook nog een mooi resultaat met de 2e africhting van de Derby Superstar Winter editie Alicante (Spanje) met nog 3 van de 5 ingezonden duiven in de race (2 waren er al weg van het hok voordat de 1e training begon). Maar toch een 4e plek van zo’n 3000 duiven (al was het maar 5km). We zullen zien wat het daar in Spanje nog wordt. De trainingen waren uitgesteld wegens vogelgriep daar ter plekke.

Tenslotte ben ik bezig met een nieuwe website omdat de huidige website in een verouderde omgeving werkt. Ik stap dus over naar JouwWeb.nl en probeer er weer een soortgelijke site van te maken. Straks wordt het : www.kolkmanp2f.com.  Ik zou zeggen neem er binnenkort eens een kijkje op al is deze  nog in aanbouw.

Tot de volgende keer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.