Jongen en hokverzorging

Gepubliceerd op 15 februari 2022 om 00:00

Inmiddels zijn de eerste jonge duiven van de 1e-ronde geringd. Dit betekent op hok Kolkman dat er 32 jongen zijn waarvan er 8 zijn geruild dus op eigen hok blijven, 4 stuks naar een liefhebber uit eigen vereniging gaan die al 3 koppels eieren heeft gehaald en de overige 20 stuks naar een liefhebber uit Nieuwleusen gaan.  Dan is het nu van belang dat alle jongen groot worden.

Inmiddels zitten de 12 kweekkoppels (waarvan 6x 100% Vereyken-Gommers(V-G), 4x 50% V-G en 2x eigen soort) alweer op de 2e ronde eieren te broeden. Hiervan hou ik de meesten voor eigen gebruik en zullen er nog een aantal voor een geschonken bonnetje weggaan. Daarnaast zullen er nog een aantal naar hokken van andere liefhebbers verhuizen. Zo probeer ik de nieuw gekweekte Belgen op verschillende hokken uit te proberen. Ik heb trouwens ook weer 10 jongen rechtstreeks bij Vereyken-Gommers uit de 3e ronde besteld. Nu om dit jaar mee te gaan vliegen met de jonge duiven.

Afgelopen zaterdag nog bezoek gehad uit het Utrechtse van 2 liefhebbers. De ene was hier vorig jaar ook al geweest voor jonge duiven en hij had een andere liefhebber uit eigen vereniging enthousiast gemaakt. Na een rondje in en door het hok, na de gebruikelijke kopjes koffie natuurlijk, was het duidelijk dat ook deze voldoende overtuigd was om voor volgend jaar een bestelling te doen. Mooi toch dat we zo met elkaar kunnen omgaan in de steeds kleiner wordende duivensport wereld.

Op het eigen hok ging het met de kweek even wat minder. Resultaat: w at minder jongen om straks te kunnen spenen. Maar goed de praktijk leert dat het vaak in de ronden die volgen meer als vanzelf gaat. Dus ik maak me zeker geen zorgen want voordat je het weet puilen de hokken alweer uit met teveel duiven.  En gezien mijn motto 'More with less' (= meer met minder) moet ik dat zeker zien te voorkomen maar daar ben je zelf bij.

Tenslotte wil ik nog melden dat ik dit seizoen de lijn van Paloma Blue ga volgen. Dit zijn producten op natuurlijke basis waarbij ook een uitgewerkt verzorgingsschema is te downloaden (zie: www.palomablue.nl). Het lijkt me de moeite waard om deze producten eens uit te proberen.

Roofvogel of toch .....niet

Nog even wat anders: bovenstaand al gemeld dat ik afgelopen zaterdag (12-02) bezoek had uit Utrecht. Toen we de hokken doorgingen zijn we de verschillende hokken doorgelopen naar de rennen. Dit ging via de verschillende schuifdeuren. Nadat ik 's middags de laatjes nog had laten uitvliegen miste ik er ineens 2 van de 11. Terwijl er ook al 2 in de weken ervoor verloren waren gegaan. Dus ook hier gaf ik de roofvogel de schuld. Twee tegelijk was wel erg veel. Tot 's avonds laat de klep open gehouden en zelfs op zondag was ik nog optimistisch in de hoop dat er in ieder geval nog 1 duifje zou terugkeren. Maar helaas. De dag erna nog niets. Dus ik had de hoop al opgegeven en zelfs deze 2 duifjes al op 'niet meer aanwezig' in het Compustam programma gezet. Er van uitgaande dat ze ten prooi gevallen waren aan de klamper.  Vanavond (15 februari) deed ik zoals gewoonlijk mijn laatste rondje door het hok. Dit doe ik meestal omdat ik 's avonds het licht nog wel eens aan hou omdat ik niet altijd bij licht kan voeren gezien mijn werkzaamheden als rentmeester. Dus tegen 21.00 uur kijk ik nog even in de ren waar 4 koppels zitten. Omdat ik het licht daar in 1 klik uit doe kijk ik even of alles daar goed op de vakken zit want op kapotte eieren of jongen die gehavend of nog erger, dood in de schaal liggen doordat een duif verkeerd gevlogen is,  zit ik natuurlijk niet te wachten. Maar goed ik liep dus richting de ren achter het hok via het jonge duivenhok. Daar meende ik toch duidelijk uit het 'lege' jonge duivenhok een zacht gekoer te horen. Voor de zekerheid trek ik de schuifdeur open en schijn met mijn zaklamp richting de aanwezige zitschapjes. En wat schetst mijn verbazing: daar zitten de 2 'vermiste' laatjes van zaterdag. Dus vanaf zaterdagmorgen tot de dinsdagavond, 4 dagen, hebben ze daar beiden gezeten ZONDER een korrel voer en een druppel water!! En toch zagen ze er niet uitgeput uit. Oorzaak: waarschijnlijk is zaterdagmorgen, tijdens het bezoek, de schuifdeur bij de laatjes op een kier blijven staan en ook die van het jonge duivenhok. Toen wij in de ren waren zijn deze 2 duifjes erdoor geglipt en heb ik achteraf de deuren zelf weer gesloten niet wetende dat deze 2 duifjes op ontdekkingsreis waren gegaan. Zo zie je maar: onze duiven kunnen meer aan dan we soms zelf denken. Ik heb ze snel nog even wat voer gegeven en ze kregen even de gelegenheid om, voordat de nacht inviel, een slokje uit de drinkpot te nemen. Daarna heb ik toch met een blij gevoel het licht uitgedaan. Het was deze keer dus niet de schuld van de roofvogel maar van mijn eigen onbedachtzaamheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.