Het Nieuwe Seizoen 2023 nadert

Gepubliceerd op 2 april 2023 om 15:06

Na een 'lange' winter, die eigenlijk geen winter was kunnen we ons weer gaan opmaken voor het nieuwe seizoen. De meesten van ons hebben inmiddels ook het kweekseizoen afgesloten en op o.a. Duivenmarktplaats.nl worden nog de 'restanten' van teveel gekweekte duiven aangeboden. Op eigen hok heeft het dit jaar geresulteerd in een eerste ronde van 31 jongen (geboren begin februari) waar maximaal 32 jongen gekweekt konden worden. Dus prima resultaat. Deze 31 stuks zitten ook bij elkaar in 1 hok en verkennen nu net de omgeving. En dat heb ik afgelopen vrijdag gemerkt toen ik vanuit mijn werkkamer boven via het dakraam een aantal jonge duiven heel onzeker en kriskras door elkaar zag vliegen. Mijn gedachte was gelijk: "Dat is niet goed. Daar zit de 'klamper' (een ander woord voor 1 van onze roofvogels die we in Nederland kennen) tussen. Nadat ik snel naar beneden was afgedaald zag ik nog een aantal jonge duiven als versteend tegen de voorwand van het hok zitten. Uiteindelijk viel het alleszins mee want er waren geen verliezen en ja, dit zullen ze toch moeten leren: het omgaan met de aanvallen van m.n. de sperwer of havik en soms de slechtvalk. Bij de oude duiven heeft het wel geresulteerd in verlies van de eerste vliegdoffer. Een jaarling maar dit kan ook bijna niet anders omdat ik van de 32 vliegduiven (aangevuld met enkele 'reserves') maar liefst 30 jaarlingen heb en 2 tweejarige duiven. Dus een zeer jonge ploeg. De meesten gekweekt rechtstreeks uit de aangeschafte Belgen of een samenkweek uit een Belg x eigen soort (overwegend nog het soort van de ons vorig jaar (2022) op 14 jarige leeftijd ontvallen fenomeen 'Derkman'). Ik ben benieuwd wat deze jonge ploeg er van gaat maken. De voortekenen met de jonge duiven vorig jaar waren hoopgevend maar ja, dat is nog geen garantie op succes. Al zal ik er alles aan doen om dit toch naar een succes te laten leiden. Als duivensportcoach ben je toch degene die de keuzes maakt in welke duif wanneer meegaat en hoe de voorbereiding is zowel in africhting en training als in medische begeleiding en overige zaken die van belang zijn. een duif kan geen weerwoord geven dus mijn devies: let op het gedrag van iedere duif waarmee je wilt deelnemen aan de vluchten en treed op wanneer dit volgens jouw idee noodzakelijk is of vraag advies bij een collega duivenmelker want we moeten deze mooie sport toch samen beleven en naar buiten brengen. 

Van dat laatste is m.n. een initiatief vanuit onze eigen vereniging: de Ringenrace 2023 een voorbeeld. Er zijn maar liefst 354 bonnetjes gekocht door eigen en liefhebbers uit andere verenigingen en zelfs een groot aantal aan mensen die helemaal geen duiven hebben. Ieder bonnetje is gekoppeld aan de ringen van liefhebbers uit onze eigen vereniging. Dus maar liefst 354 stuks. Inmiddels is er een lijst beschikbaar (zie: website PV de Pelikaan) waarin te zien valt, mocht u deelnemer zijn, aan welk ringnummer en welke liefhebber u gekoppeld bent. Hierover zal ook geregeld berichtgeving volgen inzake de aantallen die nog aanwezig zijn en straks natuurlijk de uitslagen wanneer de vluchten zijn gestart met de bijbehorende prijzen maar dan zitten we inmiddels alweer in juli. Dus blijf het volgen zou ik zeggen dit zal gaan via Whatsapp, Facebook en natuurlijk de website van PV de Pelikaan.

Goed, we staan zoals gesteld in de titel van dit schrijven, aan de vooravond van een nieuw seizoen. Wat het ons allen en ieder individueel gaat brengen zal de tijd leren. We kunnen nu alleen maar hoop koesteren op het beste en mogelijk een sportief seizoen met mooie vluchten zonder teveel afgelastingen. Al blijft de duivensport met ca. 5% tot10% (!!) per jaar afnemen laat dit niet onverlet dat de overblijvende liefhebbers (inmiddels minder dan 14.000 landelijk; 30 jaar geleden nog ca. 50.000) sportief tegen elkaar kunnen strijden. En hopelijk blijft dit nog lang zo. Met of zonder veel duiven, een groot of een klein hok, wel of geen medische begeleiding. Een ieder op zijn of haar manier op de wijze die het best bij hem of haar past. Ik wens een ieder veel succes toe en alles wat je doet op dit vlak met (veel) plezier en de juiste beleving ook naar elkaar toe.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.