1e prijs finale Avirings Derby Slovenië

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 14:55

1e prijs finale Avirings Derby Slovenië

Nadat onze Avi-93 in de halve finale van de Avirings Derby 2023 een 2e prijs behaalde presteerde ze het in de finale weer in de overtreffende trap namelijk een 1e prijs op 1 seconde van nummer 2 PIPA Elite Centre. Wat een klasse van zo'n duifje. 

Ik zeg hierbij 'onze' omdat dit 1 van de 6 duiven is die Gerrit Pleiter en ik dit jaar hadden ingezonden naar de Avirings Derby 2023. Dit was de derde keer dat we deel namen. Vorig jaar hadden we net als dit jaar nog 1 duif in de finale. Deze was door mij ingezonden, is teruggekomen maar daar bleef het zo'n beetje bij. Omdat we toen nog wat poulegeld hadden gewonnen aangevuld met de opbrengst van de verkoop van de finaleduif konden we dit jaar bijna gratis meedoen. Gerrit heeft er 4 ingestuurd en ik 2 omdat ik niet al te ruim in de jonge duiven zat.

Toch begon het niet al te best omdat 1 duif (door mij ingezonden) voordat de vluchten begonnen het al begeven had. Dit weet ik aan de gewrichtsparatyfus die dit jaar bij mij op de hokken heeft geheerst. Gelukkig is het tij gekeerd ook in Slovenië al raakten we in de halve finale toch 3 van de 4 duiven kwijt. Dus uiteindelijk gingen met 1 duifje de finale in. Omdat ze toch had laten zien uit het goede hout gesneden te zijn leefde er bij ons toch een bepaalde hoop en verwachting. Zou ze het nog een keer kunnen doen!? Omdat ze al een leuk bedrag in de halve finale had binnengehaald werd ze na overleg 'vol gezet' de maximale pouleinzet van € 38 daarnaast kreeg ze nog de Jackpot mee (inleg € 20)  met nog 4 andere duiven van andere liefhebbers. Totale inzet: € 138. En nu maar afwachten.

Via de app van Avirings (opgezet door Falco Ebben die ook medeorganisator is) werd zaterdagmorgen gemeld dat de 826 duiven die meededen in de finale om 8.15uur waren gelost. Dit werd ondersteund door een filmpje. Het rekenen kon beginnen. Wanneer zouden de eerste duiven terug kunnen zijn? Omdat er in het begin 'wind mee' werd gemeld kon er toch van worden uitgegaan dat de duiven rond de 75km/uur zouden maken en misschien nog wel meer. Omgerekend zou dit op een afstand van 520km tussen 14.30 en 15.00 uur kunnen zijn. De duiven in deze derby vliegen trouwens van oost naar west anders dan we hier in Nederland gewend zijn (van zuid naar noord). De losplaats bevond zich tegen de grens van Hongarije en Oekraïne. Dit betekende dat de duiven heel Hongarije moesten doorkruizen voordat ze hun hok hadden bereikt in het uiterste oosten van Slovenië. Het terrein richting hok is overwegend vlak maar ook op sommige gedeelten ook wat glooiend tot zelfs heuvelachting. 

Na de laatste berichten op de app gevolgd te hebben, bestaande uit met name het elkaar succes wensen op deze finalevlucht, ben ik buiten de tuin in gegaan. Zelf had ik geen duiven meer mee op een vlucht. Het reguliere seizoen zit er hier inmiddels op maar het was nog wel mogelijk om op de traditionele taartenvluchten in te korven. Daar heb ik er wel een paar voor maar heb ze dit keer niet mee gedaan. En ineens besef je bij jezelf dat de tijd die je anders aan de duiven en de vluchten op zaterdag besteedde nu volledig vrij valt. Afijn, zoals gezegd de tuin in gegaan en daar is altijd wel wat te doen. Kreeg ik even over half 3 een appje van een collega liefhebber uit onze eigen vereniging met de vraag of we nog meer duiven in de strijd hadden. Omdat ik net enkele struikjes zat de verplaatsen en volop met de schop bezig was heb ik deze even laten gaan. Na enkele minuten dacht ik: 'Toch maar even reageren dat we er 1 in de strijd hebben. ' Net dat ik dit wou gaan doen en de eerste letters van het berichtje in begon te typen kwam er een telefoontje tussendoor en zag ik de naam van Gerrit Pleiter verschijnen. Snel de telefoon opgenomen met de gedachte: 'Hij zal me wel melden dat de duiven er zo kunnen zijn of.....'. Dolenthousiast reageerde Gerrit met: 'Nou klopt dit wel of droom ik!?' 'Wat bedoel je', was mijn reactie met enig ongeloof. 'Nou kijk maar' was zijn antwoord met een lach. 'Nee, toch', was mijn reactie. 'Nee, dat kan niet' en ook ik werd steeds enthousiaster en liep al richting onze woning om de iPad erbij te pakken. En ja hoor, het live vluchtverslag wat met live beelden te volgen was gaf aan op nummer 1. Pleiter-Kolkman met de 2023-9093893: de Avi-93 had het weer gefikst! Nu met een snelheid van 1378m/m maar liefst 1 seconde voor nr. 2 uit een koppeltje van 9 duiven welke tegelijk aankwamen. Fantastisch! Het was geen eendagsvlieg meer: in de halve finale onder zware omstandigheden (iets meer dan 900m/m voor de eerste duiven) en waar iets meer dan de helft van de duiven is teruggekeerd, een 2e en nu in de finale een 1e prijs !! Met 1 woord fantastisch. Hier doe je het voor. Voor compagnon Gerrit Pleiter heeft het nog een extra dimensie omdat hij de kweker is van dit duifje (vader via Herman van Diepen, Wezep en moeder via R. Derksen uit Tubbergen). De stamboom zullen we nog even moeten aanvullen want deze was gedeeltelijk met de hand ingevuld. Falco Ebben verzocht ons al een foto en de afstamming aan hem door te sturen want er moest een stukje van in het Spoor der Kampioenen. Hierbij willen we de organisatie van deze 3e editie van de Avirings Derby een compliment geven voor de goede organisatie van het geheel en de verzorging van de duiven (zie ook: Avirings derby).

Nou we zijn weer een hele ervaring rijker en dit geeft weer een goede motivatie om door te gaan met dit soort eenhoksraces.

Binnenkort nog de eindvluchten van de eenhoksrace : Costa del Sol in Spanje waar ik samen met Diesmer Grootkarzijn en Gerrit van 't Hof aan meedoe. Hier zijn de prestaties nog niet echt om naar huis te schrijven maar de echte afstanden moeten nog komen. We zullen zien met daar nog 5 duiven in de race.

Maar de winst in de finale in Slovenië nemen ze ons niet meer af.

Tot de volgende nieuwsmelding.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hj Schutte
10 maanden geleden

Mannen van harte gefeliciteerd