De kop is er weer af....

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 14:57

Seizoen 2024 is gestart ! Na vorige week Wijk bij Duurstede (ca. 70km) gehad te hebben (43 mee; 3 kwijt waarvan 1 niet meer terugkomt maar is overleden, dit werd mij via de dierenambulance uit Purmerend kenbaar gemaakt) hadden we gisteren (13 april 2024) Boxtel (ca. 104km). Nu de resterende 40 mee en met een stevige ZW-wind mee werden er aanzienlijke snelheden verwacht. En dat kwam ook uit (de eerste duiven maakten ruim 100km/uur). De duiven zitten nog lang niet in het ritme en ook mijn eigen ritme afgelopen week was ver te zoeken (paar keer geen duiven los wegens te laat terug van werk en een keer africhten zat er afgelopen week ook niet in). 

In de vereniging konden we 2 jaarlingenderby's zetten zoals we dit ieder jaar doen. Dit keer viel de eer te beurt aan de 2023-964 (duivin) en de 2023-983 (doffer). Beide duiven hadden zich al laten zien tijdens de jonge duivenvluchten vorig jaar waarbij de 983 een 1e vloog met TT-vermelding. Toch zat ik nog te twijfelen tussen hem of de 972 die vorig jaar als jong helaas de laatste vlucht miste waardoor hij geen duifkampioen werd. Maar goed de 983 kreeg het vertrouwen. Helaas vorige week miste hij finaal (evenals de 964) terwijl de 972 redelijk op tijd was. Gisteren was het bijna andersom: als eerste  van de 40 meegegeven duiven kwam de 983 eraan direct gevolgd door de 2022-944 (een doffer op nest; 100% Vereyken-Gommers maar wel zelf gekweekt). Dit betekende een 8e en 9e in de vereniging. In de kring werden we, op Diesmer Grootkarzijn na; 12e in de kring, volledig weggespeeld door Kampen-IJsselmuiden-Genemuiden. In de kring betekende dit een 320e plek van ruim 4800 duiven. Toch verliep deze vlucht pittiger dan verwacht vooral voor onervaren duiven en daar had ik er 5 van mee waarvan er 2 terug zijn, de andere 3 zijn nog onderweg, of niet maar dan zie je toch weer dat dergelijke vluchten met massale lossingen moeilijk zijn voor dit soort duifjes. Komen ze er door dan heb je kans dat ze doorpakken. Zo ook de opvanger van Foppen uit Harderwijk (2023-628) dit duifje toont gewoon karakter. Niet in de mand in zijn geboortejaar maar nu toch 2x met strakke wind mee waarbij de kans bestaat dat ze door hun onervarenheid doorvliegen en terug moeten volop tegen de wind in en dat kost kracht en energie. Maar de 628 (inmiddels 'Gertie' genoemd) deed het prima, hij was de 13e duif met een 139e plek in de vereniging (van 737 duiven). Dat belooft hopelijk wat. Helaas de 2 duifjes van Kees Morren kwijtgeraakt. Vorige week de 184 (duivin) en gisteren de 185 (blauwe doffer uit Mark van de Berg duiven). Op deze laatste was enigszins mijn hoop wel gevestigd maar goed hij kan nog terugkomen.

Zoals gezegd: het spel zit weer op de wagen. We zullen zien wat dit seizoen brengt. Hopelijk een paar mooie uitschieters op het juiste moment. Henk Vinke zat gisteren nog met een duif van mij 3e in zijn kring met de 2022-910 (uit Job x Ally (V-G)) altijd leuk en Johan Grootkarzijn ons oudste lid (89 jaar) had ook een duif van mij voorop (de 2023-359 uit Mr. Sharp(V-G) x Iris (uit de 972 van Gebr. Grootkarzijn x Whiteline). 

Ook al ben ik al 6 duiven kwijt aan de roofvogel (3x jong (Belgen van Dirk vd Bulck soort) en 3x een jaarling doffer) gaan we met frisse moed verder. Zolang de 'ellende' op het duivenhok blijft en niet het gezin of familie raakt teken ik ervoor. Op naar Heusden-Zolder (164km) de meesten zullen wel weer ingekorfd worden en dan zullen we zien.

Tevens worden de duiven voor de eenhoksraces waar de vereniging aan meedoet in het kader van ons 90-jarig bestaan, aangeleverd in Nijverdal. Dit zijn er 11 stuks voor 2 races. Ook ik zal er 1 inzenden met daarnaast nog 3 voor Slovenië in mei weer samen met Gerrit Pleiter. In het najaar nog een keer samen met Diesmer Grootkarzijn en ik wou zelf nog voor een race kijken. Ook dit zullen we zien en hopelijk meemaken. 

Het ga u goed......

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.